20130618

Mamaia este o statiune turistica de vara pe malul vestic al Marii Negre. Este situata în nordul orasului Constanta, România. Mamaia are putini locuitori premanenti, fiind însa suprapopulata pe parcursul verii.

Mamaia este o fâsie de pamânt între Marea Neagra si lacul Siutghiol cu o lungime de 8 km, însa o latime de doar 300 m. Plaja foarte lunga, cu o latime de pâna la 250 m este acoperita cu un nisip foarte fin. De-a lungul acesteia se afla mai multe magazine, restaurante, terase, cluburi si discoteci.

Principalele atractii ale Mamaiei sunt Satul de Vacanta, parcul de distractii Aqua Magic si telegondola. Radio Vacanta este postul de radio al statiunii, care emite în fiecare an din mai pâna în octombrie, începând cu anul 1966 în cinci limbi (româna, engleza, franceza, germana si rusa) în toate statiunile de pe coasta româneasca a Marii Negre. În fiecare an, în timpul verii, în aceasta statiune se desfasoara Festivalul muzicii usoare de la Mamaia.

Conditiile de cazare sunt foarte bune, majoritatea hotelurilor fiind recent modernizate. În total statiunea poate caza 20 de mii de turisti simultan în peste 60 de hoteluri de pâna la 5 stele. Conditiile naturale sunt excelente: plaje întinse si pline de nisip, briza placuta si apa marii calda. Plaja este ideala începând cu mijlocul lui mai si terminând cu septembrie târziu, când temperaturile medii depasesc 25 de grade Celsius. Apa este calda pâna spre sfârsitul toamnei.

Anual, în Mamaia se desfasoara la Teatrul de Vara Festivalul de Muzica Usoara Mamaia, împartit pe trei sectiuni: Interpretare, Creatie si Slagare. Între 27 si 28 mai 2004, în statiunea româneasca s-a desfasurat a XI-a reuniune a sefilor de stat si de guvern din tarile Europei Centrale.





saptamana asta pornim spre elvetia .

20130616

 Calimanesti Caciulata 
Legenda spune ca un cioban se spovedeste calugarilor manastirii Cozia spunându-le ca el s-a vindecat de "metehnele trupului" scaldându-se într-un lac din "câmpul lui Caliman". Crede ca acest lac are "puteri ceresti din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat". Calugarii au verificat marturia ciobanului si au gasit chiar în jurul manastirii izvoare de unde "cura piatra pucioasa". Mesteri în a vindeca diferite "metehne ale trupului" construiesc pe lânga manastire o "bolnita" (un fel de spital) unde oamenii bolnavi vin sa se trateze.

Însusi ctitorul manastirii Cozia domnitorul Mircea cel Batrân a venit si s-a tratat aici la batrânete. Mai târziu va veni spre vindecare si urmasul sau Matei Basarab.

Pe la jumatatea secolului XIX doctorul Carol Davila recomanda împaratului Napoleaon al III-lea, care suferea de o boala a ficatului , apa actualului izvor nr. 1 de la Caciulata. Apa era îmbuteliata si dusa cu postalionul la Paris.

De asemeni Frantz Joseph, regele Austro-Ungariei a beneficiat de tratamentul apelor minerale de la Caciulata.

Datorita faimei apelor miraculoase statiunea Calimanesti nu a mai parcurs toate etapele dezvoltarii de la catun la sat, comuna, oras, ci a trecut direct la stadiul de statiune.

Frumusetea locurilor este aceea care-i determina pe marii potentati ai începutului de secol XX sa-si construiasca splendide vile în stil elvetian, un sanatoriu si cazinouri (cladirea actualei biblioteci si unul pe insula Ostrov) pentru petrecerea vacantelor într-un peisaj încântator a Vaii Oltului, plina de verdeata si de aerul curat al muntilor.

Dupa 1900 la Calimanesti se construieste "Hotel Central", dotat cu o baza de tratament, la început bai, iar apoi cu diferite proceduri balneare. Tot odata pacientii fac si cure interne cu ape minerale de la izvoarele care se afla atât la Calimanesti-Centru, cât si la Caciulata.

În anul 1912, pe insula Ostrov, unica insula a râului Olt locuibila, de fapt unica insula a unui râu interior din România , în cadrul mirific al unei paduri seculare de brad se construieste un cazinou în partea de sud la locul numit la Vâltoare. În acest loc de-a lungul timpului au avut loc întreceri sportive ale înotatorilor locali. Deasemeni a fost amenajata o popicarie si o scena, locul prezentarii unor spectacole artistice. Insula a atras viligiaturistii nu numai prin prezenta cazinoului, padurii seculare si susurului cristalin al apelor batrânului Alutus. Insula a fost si este locul Schitului Ostrov, ctitorie a lui Neagoe Basarab.

De remarcat este faptul ca în anii 1975-1980, datorita lucrarilor de amenajare hidrotehnica a Oltului insula a fost supraînaltata, de asemeni si schitul, însa autoritatile de atunci au considerat ca nu este necesara si reconstructia cazinoului. Dar ce a fost mai dezastros a fost ca toata padurea seculara a fost distrusa, aceea replantata nefiind nici pe departe de ceea ce a fost cândva. Si mai mult, fara niciun respect cel putin de o ctitorie a unuia din importantii domnitori ai neamului românesc, ce sa mai discutam de un lacas de închinaciune, lânga schit au construit un strand. Dupa 1989, lucrurile au intrat într-un fagas normal, insula fiind acum cedata schitului.

Tot cu aceasta ocazie a lucrarilor hidro, au disparut si cele doua bacuri care traversau Oltul la Pausa si din insula Ostrov la fosta halta CFR, Calimanesti.

Statiunea, în timp se extinde catre Caciulata unde exista izvoare termale si minerale din belsug, iar apoi catre Cozia, prin construirea de hoteluri si baze de tratament.

La Pausa se afla una din cele mai mari tabere scolare si studentesti, locul unde generatii de elevi si studenti au petrecut clipe de neuitat ale vacantelor scolare. De aici au pornit în drumetii spre manastirile Turnu,Stanisoara,Cozia, ori Cornetu, Masa lui Traian(azi sub apele amenajerii hidroelectrice a Oltului) si muntele Cozia, magnificul urs de piatra culcat pe spate. Tot neuitate au ramas si serile dansante organizate pe terasele diferitelor vile.

Industria de baza a orasului este cea a turismului balnear.





20130614

Locatia centrala în cadrul tarii de care se bucura municipiul Brasov fac din acesta un important punct de plecare pentru turistii din tara si strainatate. De aici se pot face excursii la Marea Neagra, în Bucovina, cu vestitele sale manastiri, în Maramures, pe muntii din lantul carpatic, în zona cetatilor dacice din Tara Hategului etc.

În municipiu, autoritatile au demarat un amplu proces de renovare a vechilor monumente si de transformare a acestora în puncte muzeale, în mare parte finalizat.

Cea mai buna vedere asupra orasului se poate obtine din vârful muntelui Tâmpa (960m), unde se poate ajunge cu telecabina sau pe jos.
  Obiective turistice
Muzee:

- Muzeul de Istorie Brasov, aflat în Casa Sfatului 
- Casa Muresenilor 
- Muzeul primei scoli românesti, din Schei, având expusa prima carte tiparita în limba româna 
- Muzeul Fortificatiilor din Tara Bârsei, amenajat în Bastionul Tesatorilor 
- Muzeul-restaurant Cetatuia, aflat în vechea fortificatie de pe Straja (Dealul Cetatii) 
- Punctele muzeale din Turnul Negru, Turnul Alb si Bastionul Graft 
- Muzeul de Arta 
- Muzeul de Etnografie 
  Biserici si temple:

- Biserica Neagra - construita între 1377 si 1477 pe locul unei vechi bazilici romane 
- Biserica Sf. Nicolae - secolul XIV 
- Biserica Biserica Sf. Bartolomeu - secolul XIII 
- Biserica Sf. Martin de pe Straja 
- Biserica Sf. Gheorghe, înfiintata într-un vechi conac de vânatoare 
- Sinagoga din Brasov 
- Sinagoga ortodoxa din Brasov 
  Alte cladiri, monumente si locuri:

- Poarta Ecaterinei, 1559 
- Poarta Schei, 1827 
- Troitele din Schei (cea mai veche datând din 1291) 
- Aleea Dupa ziduri 
- Piata Sfatului 
- Str. Republicii 
- Str. Muresenilor 
- Promenada de sub Tâmpa 
- Belvedere 
- Casa Negustorilor (Podul Batusilor sau Cerbul Carpatin) 


Parcuri si rezervatii naturale:

- Parcul Nicolae Titulescu, Parcul Consiliul Europei, Parcul Trandafirilor, Parcul Tractorul 
- Scuarul Berzei, Scuarul Mihai Eminescu 
- Gradina Zoologica din Noua 
- Tâmpa 
- Poiana Brasov 
- Pietrele lui Solomon 
În apropiere poate fi vizitat Castelul Bran sau bisericile fortificate din satele care înconjura Brasovul.

20130613

Suceava 
Suceava este resedinta si totodata cel mai mare oras al judetului Suceava, situat in Bucovina, Romania.

Municipiul Suceava se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii. Timp de doua veacuri a fost resedinta principala a statului Moldova, iar intre 1775–1918 a fost un oras din Imperiul Austriac (pamanturile coroanei Regatul Galitiei si Lodomeriei si Ducatul Bucovinei)
Orasul este construit pe doua zone geografice: dealurile si vaile raului Suceava. Raul, lung de 170 km, izvorand din Masivul Lucina, ocupa 26% din suprafata judetului cu bazinul sau hidrografic. La 149 de km de la varsarea in Siret, se afla orasul Suceava, resedinta judetului cu acelasi nume. Configuratia neobisnuita a orasului include doua cranguri - Zamca si Sipote - care sunt ambele localizate in granitele orasului.






Biserici si manastiri:

- Manastirea Sfantul Ioan cel Nou
- Manastirea Teodoreni - 1597
- Biserica Mirauti
- Biserica Sf. Dumitru - 1534-1535
- Biserica invierea Domnului - 1551
- Biserica Sf. Nicolae - 1611
- Biserica Sf. Ioan Botezatorul (Coconilor) - 1643
- Biserica Sfanta Cruce - Obcini
- Biserica Sf. Mina
- Biserica Sf. Andrei
- Biserica Sfanta Vineri
- Manastirea Zamca - 1606
- Biserica armeneasca "Sf. Simion" (Turnul Rosu) - 1513
- Biserica armeneasca "Sf. Cruce" - 1521
- Capela din cimitirul armenesc din Suceava - 1904
- Biserica romano-catolica - 1836
- Biserica evanghelica 
 borsec